ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΟ

STEFAN - Αθλητικά Είδη

 

 

 

Ελλειπτικό μηχάνημα γυμναστικής Τι είναι ? Γιατί να γυμναστώ με ελλειπτικο? Τι μου προσφέρει ? Είναι κατάλληλο για μένα ? Τι να προσέξω ?

Πριν αγοράσετε εξετάστε: Βάρος δίσκου, Αντοχή σημείων τριβής , Μήκος διασκελισμού. Ύψος έλλειψης, Ενδιάμεση απόστασ πεντάλ, Τρόπο λειτουργίας (μαγνητικό,ηλεκτρομαγνητικό, επαγωγικό), Δυνατότητα ρύθμισης πελμάτων ,Επίπεδα ρύθμισης αντίστασης , Κατασκευαστή , Προδιαγραφές, Πιστοποιήσεις ,Εγγύηση .

Δείτε παρακάτω αναλυτικά ή Ρωτήστε μας !

Τι γυμνάζει :

  

Με το σωστό όργανο και το κατάλληλο πρόγραμμα, σχεδόν τα πάντα. Κάτω άκρα, άνω άκρα, ώμους, δικέφαλους και τρικέφαλους βραχιόνιους, τους μύες της ράχης και του στήθους.

Πλεονεκτήματα: Βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με το διάδρομο ειναι η έλλειψη κραδασμών κατα την άσκηση. Αποτελεί επομένως μια ολοκληρωμένη , ασφαλή άσκηση για άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Ακόμα φυσικότερη κίνηση, ταυτόχρονη εκγύμναση χεριών–ποδιών, δυνατότητα αντίθετης κίνησης (προς τα πίσω), ασφαλές για τα γόνατα, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.

Συστήνεται κυρίως για: Βελτίωσητου καρδιoαναπνευστικού συστήματος, αύξηση του μεταβολισμού, καύσηθερμίδων, μείωση λίπους, ταυτόχρονη εκγύμναση άνω και κάτω άκρων.

Τι είναι ,πώς θα επιλέξω, τι να προσέξω, πώς θα γυμναστώ ?

Τι είναι : Υψηλής αποδοτικότητας αερόβια γυμναστική για όλο το σώμα, που βασίζεται στις ειδικές ελλειπτικές κινήσεις. Οι κινήσεις αυτές ενεργοποιούν το μεταβολισμό και τονώνουν τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, χωρίς να προκαλούν κραδασμούς και αχρείαστη ένταση πάνω στις αρθρώσεις και στους συνδέσμους. Κατασκευάστηκε για να καλύψει την ανάγκη για προσομείωση της ανθρώπινης κίνησης κατα τη βάδιση, μεταφέροντας ταυτόχρονα αντίσταση τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα. Αποτελεί ουσιαστικά ενα «υβριδικό» μηχάνημα γυμναστικής που συνδυάζει το διάδρομο, το stepper και το στατικό ποδήλατο. Αποτελείται απο ενα κάθετο τροχό σε σχήμα ωοειδές, στον οποίο είναι προσαρτημένα τα πεντάλ για τα πέλματα και απο δυο βραχίονες για τα χέρια οι οποίοι κινούνται ανεξάρτητα ο ένας απο τον άλλο. Το σύστημα κάθετου τροχού και πεντάλ προσδίδει μια ελλειπτική κίνηση στα κάτω άκρα κατα την άσκηση.

Πως θα επιλέξω – τι να προσέξω:

Βάρος δίσκου : Σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματική άσκηση στο ελλειπτικό είναι το βάρος του δίσκου (τροχού). Όσο μεγαλύτερος και επομένως βαρύτερος είναι ο δίσκος, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση και το παραγόμενο έργο κατά την άσκηση. Πράγμα που ειναι και το ζητούμενο στην αερόβια άσκηση. Μήκος διασκελισμού: Το μήκος διασκελισμού εξαρτάται απο το μέγεθος του δίσκου.Όσο μεγαλύτερος είναι ο τροχός , αυξάνεται ο διασκελισμός (άνοιγμα βήματος) του χρήστη και επομένως μειώνεται το ύψος της έλλειψης μειώνοντας την επιβάρυνση των αρθρώσεων. Ιδιαίτερα αν ο ασκούμενος ειναι ψηλός , θα ασκηθεί πραγματικά αποτελεσματικά σε ένα όργανο που δίνει μεγαλύτερο διασκελισμό.

Ύψος έλλειψης :Τα ελλειπτικά με extented motion (εκτεταμένος διασκελισμός με κίνηση σχεδόν παράλληλη) εκτός του πλεονεκτήματος του μήκους διασκελισμού που αυξάνει σημαντικά , πλεονεκτούν στο ότι δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις στα γόνατα εξαιτίας του χαμηλού ύψους έλλειψης και της σχεδόν επίπεδης ,ως προς το έδαφος, κίνησής τους. Απόσταση μεταξύ των πεντάλ: Όσο μικρότερο είναι το άνοιγμα μεταξύ των ποδιών ,τόσο λιγότερο επιβαρύνονται οι αρθρώσεις.

Θέση τροχού : Τα ελλειπτικά με τροχό εμπρος όπως και εκείνα με τροχό πίσω και σύστημα εκτεταμένου διασκελισμού EXT (δείτε VIDEO)

επιτυγχάνουν μακρύτερο και πιο επίπεδο διασκελισμό που μιμείται το croos country ski. Η κίνηση αυτή επιβαρύνει λιγότερο τα γόνατα και προσφέρει πιο έντονη και αθλητική κίνηση , ιδανική για όσους ασκούνται καθημερινά.Τα ελλειπτικά με πίσω τροχό εχουν ελλειπτική κίνηση χαμηλότερη σε ύψος και ταιριάζουν περισσότερο σε ασκούμενους που δεν γυμνάζονται καθημερινά καθώς και σε ασκούμενους με προβλήματα στα γόνατα. !

Σταθερότητα : το ελλειπτικό πρέπει κατα τη διάρκεια της άσκησης ναδιατηρεί τη σταθερότητά του . Στα πτυσσομενα ή αναδιπλούμενα ελλειπτικά ησταθερότητα του σκελετού μειώνεται.

Σύνδεσμοι τριβής : Βρίσκονται στα σημεία ένωσης(αρθρώσεις) των βραχιώνων του ελλειπτικού που δέχονται & τηνμεγαλύτερη καταπόνιση.

Πέλματα : Προτιμήστε ρυθμιζόμενα πέλματα ώστε να μπορούν ναπροσαρμοστούν άμεσα στο σωματότυπο του ασκούμενου . Ρύθμιση αντίστασης, μέτρητη απόδοσης έργου . Ανάλογα με τον τρόπο λειτουργιας το ελλειπτικό μπορεί να είναι Μαγνητικό Μαγνητικό ελεγχόμενο αποηλεκτρικό μοτέρ ή Ηλεκρομαγνητικό.

Διαφέρουν ως προς την δυνατότητα επιλογής αντίστασης : χειροκίνητα, απο computer ελεγχόμενο απο ηλ.μοτέρ, και την μέτρηση του παραγόμενου έργου ,ένδειξη αντίστασης σε Wattκλπ . Για αναλυτικέςπληροφορίες καλέστε 2821041900 ή στείλτε το ερώτημά σας στο stefan.xania@yahoo.gr

Επιλέξτε επώνυμο όργανο , αναγνωρισμένης εταιρείας,εργονομικό και πιστοποιημένο ώστε να έχετε ασφαλή και άνετη άσκηση αλλά και εξασφαλισμένη εγγύηση και κάλυψη ανταλλακτικών. Παρεχόμενη υποστήριξη(π.χ. συνοδευτικά εγχειρίδια, πρώτη συναρμολόγηση από υπευθύνους τουκαταστήματος ή από υπεύθυνους επίσημης αντιπροσωπείας, κ.λπ.).

Δείτε όλα τα ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ

Ενδεικτικό πρόγραμμα για αρχάριους: Πριν και μετά από κάθε προπόνηση, κάντε ένα πεντάλεπτο ασκήσεων. Συχνότητα άσκησης 3 φορές την εβδομάδα. Μεταξύ δύο προπονήσεων θα πρέπει να παρεμβάλλεται μια ελεύθερη ημέρα, χωρίς άσκηση. Εβδομάδα 1: 2 λεπτά ελλειπτικό – 1 λεπτό γυμναστική – 2 λεπτά ελλειπτικό – 1 λεπτό γυμναστική – 2 λεπτά ελλειπτικό. Εβδομάδα 2: 3 λεπτά ελλειπτικό – 1 λεπτό γυμναστική – 3 λεπτά ελλειπτικό – 1 λεπτό γυμναστική – 2 λεπτά ελλειπτικό. Εβδομάδα 3: 4 λεπτά ελλειπτικό – 1 λεπτό γυμναστική – 3 λεπτά ελλειπτικό – 1 λεπτό γυμναστική – 3 λεπτά ελλειπτικό. Εβδομάδα 4: 5 λεπτά ελλειπτικό – 1 λεπτό γυμναστική – 4 λεπτά ελλειπτικό – 1 λεπτό γυμναστική – 4 λεπτά ελλειπτικό. Τι πρέπει να προσέξω όταν γυμνάζομαι στο ελλειπτκό όργανο;

• Οδηγίες για την ασφαλή εκγύμναση στο ελλειπτικό Παρόλο που οι κινήσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας με το Cross- Trainer είναι προκαθορισμένες (ελλειπτική κίνηση ποδιών – ιδιαίτερη θέση λαβών χεριών), θα πρέπει για την ασφάλεια σας να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω σημεία:

ΠΡΙΝ ξεκινήσετε την προπόνηση, πάντα να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή συναρμολόγηση και στη σταθερότητα του μηχανήματος. Όταν ανεβαίνετε στο μηχάνημα, το ένα «πεντάλ» θα πρέπει να βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση και το άλλο σε υψηλότερη. Όταν κατεβαίνετε αφήστε πρώτα αυτό που είναι πιο ψηλά. Προσαρμόστε τα πεντάλ στην καλύτερη δυνατή απόσταση από τις λαβές χεριών -για εσάς προσωπικά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο να αφήσετε ικανοποιητικό χώρο από τα πόδια ως τις λαβές. Χρησιμοποιήστε τα σωστά παπούτσια προπόνησης και δείξτε τη δέουσα προσοχή στις δέστρες ασφαλείας των πεντάλ.

ΜΗΝ προπονείσθε χωρίς να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας. Εάν θέλετε να γυμνάσετε μόνον τα πόδια σας, κρατηθείτε γερά και σταθερά. από το καμπυλωτό τμήμα των χειρολαβών. Δώστε προσοχή ώστε να έχετε ένα απαλό και σταθερό ρυθμό κίνησης. Προσαρμόστε την αντίσταση των φρένων σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας, κάντε εναλλαγές μεταξύ των κινήσεων των πεντάλ (δουλεύοντάς τα και προς τα μπρος και προς τα πίσω), για να δυναμώσετε με διαφορετικό τρόπο τους μυς των ποδιών και τους γλουτιαίους μυς.

Πρόγραμμα σε ελλειπτικό όργανο. • Βασικό πρόγραμμα για βελτίωση φυσικής κατάστασης • Πληροφορίες για την ένταση ,τη συχνότητα και τη διάρκεια άσκησης. Το ελλειπτικό είναι ένα από τα νεότερα όργανα στον τομέα των οργάνων αερόβιας άσκησης. Η κίνηση είναι πιο φυσική, οι κραδασμοί λιγότεροι ή ελάχιστοι και, ανάλογα με το μοντέλο, υπάρχει η δυνατότητα της αντίθετης κίνησης, πράγμα που σημαίνει την πιο ισορροπημένη εκγύμναση μεταξύ των ανταγωνιστών μυών. Βασικό πρόγραμμα για καλύτερη φυσική κατάσταση. Μέθοδος: Συνεχόμενη Εβδομάδα Συχνότητα Ένταση Διάρκεια (προπονήσεις/ εβδομάδα) % ΜΚΣ (λεπτά) 1. 3 60% 10-12′ 2 3 60% 12-15’ 3 3 60-70% 15-20′ 4 3 60-70% 20’ 5 4 60-75% 20′ 6 3 65-75% 20-25′ 7 4 65-80% 20-25′ 8 3 65-80% 25′ 9 4 70-80% 25′ 10 3 70-80% 27′ 11 4 70-85% 27′ 12 3 65-85% 30′ Βρείτε τη μέγιστη καρδιακή σας συχνότητα ΜΕΓΙΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ Συνιστάται κατά τη διάρκεια της άσκησης ηπαρακολούθηση της καρδιακής συχνότητας σύμφωνα με τον παρακάτω τύπο Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα = 220 – ηλικία (φροντίστε να μη ξεπεράσετε την Μ.Κ.Σ. !) ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΕΡΟΒΙΑ ΖΩΝΗ ð Για βελτίωση καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας- αντοχή ασκηθείτε μεταξύ ΧΑΜΗΛΟΥ ΟΡΙΟΥ (Μ.Κ.Σ. X 0.6 ) και ΥΨΗΛΟΥ ΟΡΙΟΥ (Μ.Κ.Σ. Χ 0.85) ð Για κάψιμο λίπους ασκηθείτε κοντά στο ΧΑΜΗΛΟ ΟΡΙΟτης ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΖΩΝΗΣ σας (Μ.Κ.Σ.X 0.6 ) για όσο το δυνατό μεγαλύτερηδιάρκεια. * Μετά τις 12 εβδομάδες, ακολουθήστε τη διαλειμματική μέθοδο εναλλάσσοντας 1 λεπτό γρήγορου ρυθμού άσκηση με 2 λεπτά πιο ήπια.

Βασική συμβουλή: Να στέκεστε πάντα με τον κορμό σχεδόν όρθιο, πατώντας σταθερά τα πόδια σας πάνω στα υποπόδια, με όλο το πέλμα κι όχι μόνον με τις μύτες – έτσι επιβαρύνονται λιγότερο οι αρθρώσεις και η κίνηση γίνεται πιο σωστά.

Να θυμάστε: Τα περισσότερα μοντέλα ηλεκτρονικών οργάνων διαθέτουν κομπιούτερ με προγράμματα προπόνησης. Είναι καλό να τα χρησιμοποιείτε όποτε σας δίνετε η ευκαιρία, έχετε κέφι ή θέλετε κάτι «διαφορετικό».